Pumové útoky Talibanu zabily v Kandaháru až 30 lidí

Kábul - Až 30 civilistů a policistů zahynulo a dalších 50 osob bylo zraněno při dnešní sérii čtyř pumových útoků Talibanu na objekty v centru jihoafghánského města Kandaháru. Sebevražední útočníci vedli hlavní úder proti městské věznici, z níž se údajně bezúspěšně pokusili osvobodit vězněné radikály. Podle kandahárského starosty Gulama Hamídího se několik budov po explozích zřítilo.

Velení Talibanu dnes v prohlášení sebevražedné výbuchy označilo za vzkaz Severoatlantické alianci před její chystanou ofenzivou. USA a jejich spojenci v dohledné době chystají v okolí Kandaháru velkou operaci, která má být po dobytí Mardžáhu v provincii Hílmand dalším silným útokem na pozice islámských extremistů. Na 30 000 vojáků americké armády, které prezident Barack Obama nově do Afghánistánu povolal, se má zapojit do bojových operací právě v Kandaháru.

V prohlášení Talibanu se praví, že jeho bojovníci provedli v srdci Kandaháru pumové útoky a způsobili těžké ztráty „nepřátelům mudžáhidů“. Útok je „vzkazem“ veliteli mezinárodních sil generálu Stanleymu McChrystalovi.

Podle představitelů města byl útok neobyčejně prudký. „Byla to veliká, ohromná exploze,“ řekl agentuře Reuters telefonicky šéf kandahárské provincie Ahmad Valí Karzáí. Právě jeho kandahárská rezidence byla podle fotoreportéra Reuters dalším terčem pumového útoku. Karzáí, nevlastní bratr afghánského prezidenta Hamída Karzáího, byl ovšem v době výbuchu v Kábulu.

Další pumy explodovaly u kandahárské mešity a poblíž centrální křižovatky, kde sídlí velení policie. Ozbrojenci zaútočili i na jeden z místních hotelů, podle agentury AP jsou mezi mrtvými a zraněnými hosté obřadu v nedaleké svatební síni. Po explozích se v centru města ozývala střelba.