Spojené státy vrátily Egyptu kradený sarkofág

Káhira - Do Egypta se po 125 letech vrací vzácný dřevěný sarkofág starý tři tisíce let, který byl ukraden a přes Španělsko se dostal až do Spojených států. Přímo ve Washingtonu si ho převzal zástupce egyptských úřadů. Sarkofág před dvěma lety zadrželi celníci na letišti v Miami. Jeho majitel ale nedokázal předložit doklady, že ho koupil legálně.

„Mám ze sarkofágu velkou radost, je prostě výjimečný. Pochází až z jedenadvacáté dynastie a jeho barvy a ozdoby jsou úžasně zachovalé. Vystavíme ho v Káhiře už sedmého dubna na výstavě navrácených artefaktů. Egypťané budou hrdí,“ uvedl generální tajemník Nejvyšší egyptské rady pro památky Záhí Havás.

„Spolupráce s americkými úřady v oblasti ukradených starožitností je vynikající. Už jsme dostali zpátky 31 tisíc artefaktů a další budou následovat,“ dodal Havás.

Reportáž Lucie Horáčkové (zdroj: ČT24)

Během koloniálního období zmizelo z Egypta obrovské množství starožitností, které překupníci propašovali do všech koutů světa. Káhira si cení toho, že se jí teď alespoň některé poklady daří dostat zpět.