Slovenští ochránci přírody se bouří proti devastaci Tater vládou

Bratislava - V Bratislavě dnes protestovali ochránci přírody, kteří nesouhlasí s novými zónami ochrany přírody v Tatrách. Tento plán určuje, kde nadále zůstane nedotknutelná příroda, a kde se naopak bude moct stavět. Podle aktivistů a ekologů Tatrám hrozí, že přestanou být národním parkem.

Slovenští ochranáři přírody a ministerští úředníci po mnoha letech představili mapu nových tatranských zón, ovšem každý v ní zřejmě čte jinak. „Snažíme se najít kompromis o využití našeho přírodního bohatství, ale zároveň se zohledněním jeho využití na rekreační účely, rozvoj turismu či cestovního ruchu,“ prohlásila mluvčí ministerstva životního prostředí Jana Kaplanová.

„Ustavení zón zásadním způsobem změní charakter národního parku TANAP, a to tím, že 8 800 hektarů lesů, které byly dosud chráněné, je určeno k pokácení. To, co se s námi děje, je v Evropě naprosto nemyslitelné,“ rozčiluje se Juraj Lukáč ze sdružení ochránců lesa VLK.

Nyní jde tedy ochrana přírody do rozporu s byznysem. Ministerstvo se bojí úbytku turistů kvůli špatným službám, ovšem najdou se i příklady, kdy se koná koňské pólo pro zbohatlíky přímo v nejpřísněji chráněné oblasti Štrbského plesa. Navíc Tatry se potácí v extrémech už dlouho. A podle ochranářů jsou nové zóny pro Tatranský národní park poslední kapkou.

„Stane se z toho skutečně lunapark, o kterém se už dlouho mluví. To vše kvůli tomu, že padnou všechna nejcennější území, která dosud nebyla zastavěná a kde se netěžilo,“ vysvětluje Lukáč.

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Podle Jany Kaplanové v současnosti probíhá meziresortní připomínkové řízení a prostor mají všichni, kteří mají pocit, že by chtěli nějakým způsobem zasáhnout do záměru na nové zóny. „Pokud se tyto plány zrealizují, pak Tatry nebudou splňovat kritéria pro chráněné území národního parku,“ uvedl ochranář a lesník Erik Baláž.

Ekologičtí aktivisté dnes přišli do Bratislavy žádat o zásadní změny v projektu nových zón TANAPu a podepisovali se pod hromadné připomínky. Nyní mají ochranáři dva týdny, aby se k plánu pro Tatry vyjádřili. Pokud se svými požadavky v Bratislavě neuspějí, obrátí se s žádostí o pomoc na Brusel.