Zástupce Pentagonu vytvořil v Afghánistánu nelegální síť agentů zabijáků

Washington - Zaměstnanec amerického ministerstva obrany Michael Furlong vytvořil v Afghánistánu a Pákistánu síť zabijáků. Uvádí to americký list New York Times. Tito takzvaní „smluvní spolupracovníci“ najímaní ze soukromých bezpečnostních služeb měli vyhledávat a zabíjet členy al-Káidy. Ve Spojených státech je ale nelegální, aby armáda provozovala neoficiální špionážní operace, u nichž není jasné, komu podléhají. Podle New York Times začalo ministerstvo obrany Furlongovy aktivity vyšetřovat pro podezření z trestného činu.

Michael Furlong, dříve člen letectva, nyní civilní zaměstnanec Pentagonu, prý najímal smluvní partnery ze soukromých bezpečnostních společností. Tito pracovníci měli Američanům předávat informace o tom, kde se ozbrojenci ukrývají. „Poskytovali jsme informace, aby vláda lépe pochopila situaci v Afghánistánu, a to bylo využíváno k zabíjení lidí,“ uvedl jeden z Furlongových smluvních spolupracovníků Robert Pelton. 

Není jasné, kdy Furlongova aktivita začala, útoky na pozice povstalců v Pákistánu a Afghánistánu se ale vystupňovaly před rokem. Od té doby část amerických oficiálních činitelů považuje tento postup za problematický, neboť by mohlo jít o neoficiální špionážní operaci. 

Furlongovy operace už proto byly zastaveny. Do dnešního dne se ovšem podle listu podařilo Furlongovi vytvořit rozsáhlou síť agentů. V USA se považuje za nelegální, aby armáda najímala smluvní partnery fungující jako utajení špióni. Není navíc jasné, jak Furlong své aktivity financoval. Mohl například využívat peníze z programu určeného na pouhé shromažďování informací o dané oblasti, což by byl podvod. 

Nejmenovaný americký činitel:

„I když nebyla narušena žádná oficiální operace tajných služeb, obecně to je špatný nápad mít ve válečné zóně spolupracovníky, kteří si hrají na Jamese Bonda.“

Problematické by mohlo být najímaní agentů zejména pro Pákistán, který by se mohl domnívat, že Američané takto obcházejí jeho vládu, jež nedovoluje americkým vojákům v zemi působit.