V Itálii zatčeno 19 členů Cosa Nostry

Řím – Italská policie dnes zatkla devatenáct lidí podezřelých z členství v mafii, včetně bratra a nejbližších pomocníků údajně nejvyššího bosse sicilské mafiánské organizace Cosa Nostra Mattea Messiny Denara. Ten je v současné době na útěku. Policie prý při akci také zničila Denarovu komunikační síť.

Dnešní zátah provedla policie nedaleko sicilského města Trapani, kde kdysi bývala Denarova mocenská základna. Zadržené osoby čelí obvinění z členství v mafii, z vydírání a podvodů.

Zadržení pomáhali svému bossovi Denarovi při podnikání, které řídil ze svého úkrytu. Doručovali také jeho vzkazy dalším rodinám na Sicílii i jinde. Při komunikaci používali osvědčený způsob, proslulé „pizzini“, papírky, jejichž prostřednictvím si dopisoval s okolím také předchozí boss Cosa Nostry Bernardo Provenzano.

Messina Denaro je na italském seznamu nejhledanějších zločinců od roku 1993 za vraždu a další zločiny. Panuje přesvědčení, že od roku 2007, kdy byl uvězněn dosavadní boss sicilské mafie Provenzano, zaujal jeho místo.