Na Slovensku unikly informace o vedení tajné služby

Bratislava – Slovenská informační služba (SIS) má průšvih. Na veřejnost totiž unikl seznam členů jejího vedení. Kromě jmen jsou na seznamu i hodnosti jednotlivých členů vedení SIS, čísla jejich mobilních telefonů a data narození. Rozvědka zatím únik informací nepotvrdila.

„Slovenská informační služba se zásadně nevyjadřuje, zda někdo je nebo není jejím příslušníkem,“ okomentoval to mluvčí SIS Alexander Kurtanský. „Nemohu tuto informaci potvrdit, dokud neuvidím, kdo tam je a co tam je,“ reagoval také šéf SIS Jozef Magala. 

Novináři z deníku Nový čas ale tvrdí, že mají od neznámého odesilatele k dispozici seznam, na kterém jsou osobní informace o členech SIS. Na seznamu bylo také podrobně popsáno, kdo je komu v SIS blízký, kdo z agentů je nezkušený nebo dokonce neschopný.

Vstup Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Bezpečnostní odborníci se shodují, že by se takové informace na veřejnost dostat neměly. Poukazují zároveň ale i na to, že informace, které unikly, se týkají řídicích pracovníků, a ne agentů v terénu, v nějakém citlivém prostředí. Podle expertů není proto bezpečnost Slovenské informační služby ohrožena. 

Na Slovensku se po skandálu okamžitě ozývaly hlasy po důkladném vyšetření. V rámci předvolebního boje se z úniku informací navzájem obviňují vládní koalice i opozice. Kdo ale stojí za zveřejněním seznamu, není zatím jasné. Celá věc se teprve prošetřuje.