Merkelová: Vysídlenecké centrum se bude zabývat jen vysídlením

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová dnes odmítla, že by se cíl chystaného vysídleneckého dokumentačního centra v Berlíně měnil. Hlavním tématem zůstane útěk a vyhnání, Merkelová tak odmítla požadavek Ústřední rady Židů v Německu, kteří trvají na tom, aby nucená migrace byla dána do kontextu druhé světové války a aby centrum nevykreslovalo vysídlené Němce jako oběti.

Podle Merkelové, jejíž Křesťanskodemokratická unie (CDU) výstavbu muzea a dokumentačního střediska podporuje, zadání přesně definovala dolní komora německého parlamentu a nadále platí, že hlavním tématem stálé výstavy bude útěk a vyhnání. „Od toho se neodkloníme a to také bude jasně naplněno,“ ujistila. 

I tak má ale projekt velké problémy. V posledních měsících jej opustili zástupci Polska a Česka. Na projektu se kvůli jeho zpolitizování odmítli podílet polský historik Tomasz Szarota a Češka Kristina Kaiserová. Proti projektu protestovalo oficiálně i Česko. 

Němečtí Židé se obávají, aby projekt nebagatelizoval téma vysídlení a nestavěl tak vysídlené Němece do pozice obětí. Požadovali proto, aby centrum dalo nucenou migraci do kontextu událostí druhé světové války a nacistických zločinů.