Nad Pobaltím zavládnou alianční letouny

Pobaltí - Tři dny bude Severoatlantická aliance ukazovat svou vzdušnou sílu nad Pobaltskými státy. NATO tím chce dokázat solidaritu s bývalými sovětskými zeměmi Litvou, Lotyšskem a Estonskem. Ty se totiž bojí stále se zlepšujících vztahů mezi aliancí a Ruskem, ostře se například postavily proti plánu Francie prodat Rusku čtyři vojenské lodě.

Zlepšující se vztahy mezi Moskvou a aliancí iniciuje americký prezident Barack Obama, který hledá další spojence pro válku v Afghánistánu. 

Stíhačky Mirage ve službách francouzské armády, polské F-16 a americké letecké tankery bude Severoatlantická aliance vystavovat na odiv na území pobaltských států. Litva, Lotyšsko i Estonsko se bojí, aby aliance nevyměnila lepšící se vztahy s Ruskem za jejich ochranu. NATO chce cvičením dokázat, že je stále připravené v případě napadení bránit všechny své členy. 

Nebe nad Pobaltím ovládnou alianční letouny (zdroj: ČT24)

Nervozitu do oblasti vnesla navíc nová ruská vojenská doktrína. Podle ní země vnímá další rozšíření NATO na východ jako ohrožení svých hranic a americké plány na protiraketový štít považuje za národní bezpečnostní problém. „Budeme trvat na pokračování naší politiky otevřených dveří i přes ruské námitky. Na druhou stranu bychom ale měli s Ruskem spolupracovat v oblastech jako Afghánistán, terorismus nebo šíření jaderných zbraní,“ komentuje to šéf NATO Anders Fogh Rasmussen.