Lékárenská loupež století – zmizela antidepresiva za 75 milionů dolarů

Hartford - Americký Connecticut zažil zřejmě největší loupež léků v dějinách. Pachatelé o víkendu ze skladiště farmaceutické firmy odvezli antidepresiva za 75 milionů dolarů. Využili zuřící bouře, zneškodnili poplašný systém, pronikli dovnitř střechou a odvezli si desítky palet. Ty podle policie směřují na černý trh nebo do zahraničí, kde mají léky ze Spojených států dobrou pověst pro svou bezpečnost.

Gang zlodějů si krádež pečlivě naplánoval. Je možné, že si skladiště pečlivě před krádeží prozkoumali, protože se podle policistů na místě dobře vyznali. Počkali si na bouřku, následně vypnuli alarm, spustili se do skladu ze střechy. Do přistaveného nákladního vozu pak naložili několik palet s antidepresivy a z místa ujeli. 

„Podle způsobu, jakým to bylo provedeno, se zdá, že se na tom podílelo několik lidí a že to byla dobře naplánovaná a zorganizovaná operace,“ zhodnotil krádež místní policejní ředitel Carl Sferrazza. 

O uloupené léky je na černém trhu velký zájem, jsou totiž jenom na předpis. Zloději by za ně mohli utržit desítky milionů dolarů. Podle vyšetřovatelů měli zřejmě zloději předem smluveného kupce. Léky by mohly směřovat na trh do Jižní Ameriky nebo Asie, kde není dovoz a prodej léčiv tak přísně kontrolován.