Úřadující nigerijský prezident rozprášil vládu

Abuja - Úřadující nigerijský prezident Goodluck Ebele Jonathan rozpustil vládu. Zemi vede od ledna, kdy jako viceprezident dočasně nahradil nemocného prezidenta Umarua Yar' Aduu. Ministrům zrušení kabinetu nijak nevysvětlil, podle pozorovatelů si tak chce uzurpovat moc definitivně. Nigerie patří k předním africkým vývozcům ropy, kromě nejasné politické situace řeší i časté krvavé střety mezi křesťany a muslimy.

Bývalý viceprezident Jonathan se moci ujal za prezidentovy nepřítomnosti díky rezoluci parlamentu, což je postup, který nigerijská ústava nezná. Krátce poté sesadil ministra spravedlnosti, stoupence nemocného prezidenta, a svým poradcem jmenoval uznávaného bývalého generála.

Těžce nemocný Yar' Adua v půlce února vrátil do země. Zůstává v péči lékařů, jeho návrat ale u některých vzbudil obavy, že jeho stoupenci v čele s prezidentovou ženou Turai se pokusí Jonathanovu moc podlomit.

Úřadující nigerijský prezident rozpustil vládu (zdroj: ČT24)

Guvernéři 36 spolkových států a vládní strana by nyní měli předložit jména kandidátů na uvolněné posty. Poté je prověří a eventuálně schválí nigerijský senát. Proces může trvat týdny, do té doby bude Jonathan jediným správcem této 140milionové africké země. Ministerstva od čtvrtka povedou náměstci bývalých ministrů.