Šéfka vyhnanců Steinbachová dostane Karlovu cenu

Berlín - Letošní sudetoněmeckou Karlovu cenu dostane předsedkyně německého Svazu vyhnanců (BdV) Erika Steinbachová. Podle Sudetoněmeckého krajanského sdružení, které každý rok ocenění pojmenované po císaři Karlu IV. uděluje, získává Steinbachová cenu za svou snahu, aby „bezpráví vyhnání Němců po druhé světové válce neupadlo v zapomnění“. Steinbachová cenu převezme na úvod tradičních sudetoněmeckých dnů, které se letos konají 22. a 23. května v Augsburgu.

Steinbachová, která proslula četnými výroky, v nichž obhajuje práva sudetských Němců a zasazuje se o zrušení Benešových dekretů, hlasovala v minulosti jako poslankyně vládní CDU proti uznání hranice na Odře a Nise mezi Německem a Polskem, stanovené po druhé světové válce. V roce 1998 prohlásila, že rozšiřování Evropské unie na východ musí být podmíněno „napravením nespravedlnosti spáchané na vyhnancích“. V témže roce popudila Čechy prohlášením, že „za druhé světové války skoro vůbec netrpěli“.

V roce 2002 na kongresu CDU/CSU o vysídlenecké politice dokonce obvinila českou stranu z „rasistického myšlení“. Rok na to prohlásila, že Benešovy dekrety - pokud se týkají vyhnání a vyvlastnění sudetských Němců - musejí být zrušeny. Za kardinální chybu Evropské unie označila skutečnost, že neučinila z dekretů zvláštní téma v rámci vstupních rozhovorů s Českou republikou. V nedávném rozhovoru pro Český rozhlas vyzvala prezidenta Václava Klause, aby oficiálně pozval vysídlené sudetské Němce do jejich někdejší vlasti.

Sudetoněmeckou Karlovu cenu pojmenovanou po císaři Karlu IV. předloni obdržel český publicista a aktivista v oblasti lidských práv a práv menšin Petr Uhl, který se sám prohlásil za rozhodného kritika poválečného vyhnání německého obyvatelstva z Československa.