Po smrti Nigerijce zastavili Švýcaři deportace imigrantů

Curych - Švýcarsko přerušilo zvláštní lety pro deportace nelegálních imigrantů, když na letišti v Curychu zemřel devětadvacetiletý Nigerijec. Neúspěšný žadatel o azyl, který na protest proti vyhoštění držel hladovku, zkolaboval na letištní ploše. Podle švýcarských úřadů šlo o stíhaného dealera drog, kterému zamítli žádost o azyl.

Nigerijec měl zemi opustit ve středu s patnácti dalšími lidmi, kteří nerespektovali úřední rozhodnutí. Podle sdělení švýcarské policie se muž před deportací choval agresivně, z bezpečnostních důvodů mu proto bylo nutné spoutat ruce a nohy. Dva muži, kteří ho doprovázeli, si ale po chvilce všimli, že nejeví známky života. Pouta mu sejmuli a přivolali záchranáře; ti už ale Nigerijci pomoct nedokázali.

Švýcarská policie a migrační úřad vyjádřily nad případem hluboké politování a rozhodly se zvláštní lety pro nelegální imigranty prozatím zastavit. Dva nigerijští svědci ale policii obvinili z nelidského zacházení. „Jednali s námi jako se zvířaty,“ řekl jeden z nich, který si říká Emmanuel. Spoutali nás a nasadili nám podobnou helmu, kterou nosí boxeři. Nebylo prostě možné se hnout," citují ho švýcarská média.

Podle nevládní organizace Amnesty International jde o třetí podobný případ ve Švýcarsku od roku 1999. Loni země provedla 43 zvláštních letů se zamítnutými žadateli o azyl zpět do zemí původu, nejčastěji na Balkán a do Afriky. Vrátila okolo 360 lidí.

Afričtí imigranti
Zdroj: ČT24