Rakousko spustilo na východní hranici největší policejní akci

Vídeň - Rakouská policie spustila na východních hranicích dosud nejrozsáhlejší preventivní akci proti překupníkům s kradenými věcmi a drogami a nelegální migraci. Na hlavních tazích do České republiky, Slovenska, Maďarska a Slovinska musí řidiči do sobotního podvečera počítat nejen s kontrolou dokladů, ale také s kontrolou nákladu.

Podle rakouské policie zkušenosti ukázaly, že po rakouských hlavních tazích se stále ještě ve velké míře převáží kradené zboží. Takto rozsáhlá akce se doposud neuskutečnila a jsou do ní zapojeny stovky policistů. První výsledky dnešních a sobotních kontrol se očekávají nejdříve v neděli.

Na konci roku 2007 vstoupilo Česko spolu s dalšími novými východními členy Evropské unie do schengenského prostoru, jehož členové zrušili na vnitřních hranicích kontroly. Například Německo nebo Rakousko se obávaly masivního nárůstu kriminality v příhraničí. Zejména Německo proto provádí namátkové kontroly. Německo i Rakousko naposledy znepokojila novela českého zákona, podle kterého není od ledna v Česku držení „malého množství drog pro vlastní potřebu“ trestným činem. Některé namátkové kontroly tak jsou zaměřeny i na hledání drog.

Rakouská policie
Zdroj: ČT24