Britský soud dnes znovu o korupci BAE Systems

Londýn - Britský soud by měl rozhodnout v případu údajných korupčních aktivit zbrojního koncernu BAE Systems. Dvě britské neziskové organizace totiž koncem února podaly žádost o přezkoumání mimosoudní dohody, kterou britský protikorupční úřad s koncernem uzavřel. Dohoda znamená, že už se u BAE Systems nebude korupce vyšetřovat. Ta se měla týkat třeba i dodávek stíhaček Gripen do České republiky.

S informacemi o podplácení kolem stíhaček Gripen přišla v únoru 2007 švédská televize. Ta zjistila, že by do skandálu mohl být zapleten rakouský obchodník Alfons Mensdorff-Pouilly, který v 90. letech působil v Česku. Tehdy se prý pokoušel o kontakt se zástupci vlády, kteří měli nákup letounů na starosti. Korupci v kauze gripeny v roce 2007 nepřímo potvrdil švédským novinářům i bývalý ministr zahraničí Jan Kavan.

Britské a americké úřady Mensdorffa-Pouillyho kvůli úplatkům vyšetřovaly. BAE Systems se s nimi ale dohodl, že zaplatí vysoké pokuty, když vyšetřování skončí. Skandál teď řeší britské soudy. Nevládním organizacím se dohoda o konci vyšetřování nelíbí a chtějí její prověření. Kauza pokračuje i v Česku. Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká totiž v pátek nařídila její další prověřování.

Britský soud rozhoduje o korupci BAE (zdroj: ČT24)
Gripen
Zdroj: ČT24