Hollywoodské filmy míří na burzu

Los Angeles - Hollywoodský film očekává revoluci. Dvacátého dubna má být spuštěna burza, na které se bude spekulativně obchodovat s očekávaným úspěchem filmu. Dosud systém fungoval jen jako hra s virtuálními penězi. Za měsíc se ale začne obchodovat s reálnými dolary. Proti systému se ale zvedá vlna kritiky. Hollywoodský úspěch a velké finanční výdělky filmových trháků by v budoucnu nemusely zůstat pouze v rukou producentů.

Lukrativní a velmi rizikový trh se má otevřít i menším investorům. Každý fanoušek nebo i profesionální obchodník si bude moct koupit akcie filmu a mít z jeho úspěchu zisk.

„Naším cílem je financovat film. Myslíme si, že existuje spousta lidí, kteří se zajímají o film, kteří se zajímají o návštěvnost, a právě ti všichni by mohli být investory,“ vysvětluje Richard Jaycobs, ředitel společnosti Cantor Exchange, která burzu provozuje.

Reportáž Mario Kubaše (zdroj: ČT24)

Gambling, nebo investice?

Investoři by měli sázet na tzv. „features“, tedy na to, jakým směrem se bude ubírat návštěvnost vybraného filmu v prvních čtyřech týdnech. Pokud bude vyšší, investor vydělá, v opačném případě své peníze už nikdy neuvidí.

Kritici ale tvrdí, že se jedná víc o gambling než o investici. Podle nich nebude mít burza pro hollywoodská studia žádný smysl. Údajně prý i hrozí, že nový systém může srazit Hollywood na kolena. Kvůli finančním spekulacím totiž může poklesnout kvalita filmů, navíc se může stát, že pod tlakem spekulativního kapitálu se Hollywood ekonomicky úplně zhroutí.