Izraelci na hranicích s Gazou zastřelili vlastního vojáka

Gaza – Incident na hranicích Izraele s pásmem Gazy stál život izraelského vojáka. Izraelští vojáci začali střílet po trojici Palestinců, kteří se snažili proniknout do Izraele. Vojáci ale trefili svého kolegu. Palestinci byli zadrženi. Incident potvrdila i izraelská armáda.

Trojice Palestinců byla zadržena blízko hraničního přechodu Kissufim. Muži nebyli údajně ozbrojeni a snažili se překročit hranici do Izraele. Izraelští vojáci se domnívali, že jde o radikály chystající útok. Začali proto střílet. Z pásma Gazy se ozvala odvetná palba. Na místě zasahovaly izraelské vrtulníky. 

Napětí podél hranice mezi pásmem Gazy a Izraelem se vystupňovalo minulý týden poté, co rakety odpálené z pásma na území Izraele zabily jednoho zemědělského dělníka. Šlo o první smrtelný raketový útok na území židovského státu z Hamasem ovládaného pásma Gazy za poslední více než rok. 

Následujícího dne Izrael odpověděl bombardováním šesti cílů v pásmu Gazy, mimo jiné poškozeného letiště v Gaze a pašeráckého tunelu pod hranicí s Egyptem. Podle tvrzení Hamasu bylo zraněno nejméně 12 lidí.