Soud rozhodl v kauze ruského policejního kritika Dymovského

Moskva – Veřejná omluva nadřízeným a pokuta 100 tisíc rublů (asi 64 tisíc korun). Tak zní verdikt novorossijského soudu nad nejznámějším kritikem poměrů v ruské policii a bývalým policistou Alexejem Dymovským. Ten loni v listopadu vyvolal skandál, když vystavil na YouTube několik videoklipů s kritikou praktik novorossijské policie adresovaných premiérovi Vladimiru Putinovi. Obhájci Dymovského se proti rozsudku na místě odvolali.

Dymovskij kritizoval případy korupce a šikanování podřízených, kterých se podle něj dopouští policejní velení. Policisté jsou podle něj nuceni k zatýkání nevinných, k odhalování neexistujících případů nebo k práci přesčas bez odměny.

Dymovskij byl krátce nato z policie propuštěn a obviněn z toho, že zneužil služebního postavení a podvodně si přivlastnil několik desítek tisíc rublů ze služební kasy. Vedení policie po skandálu vytvořilo zvláštní vyšetřovací skupinu, která ale žádná provinění policie neodhalila. Tvrzení Dymovského jsou podle ní vymyšlená a neodpovídají skutečnosti. Uchýlil se k nim prý proto, aby odvrátil hrozící obvinění z defraudace.

Moskevský rozhlas už předtím informoval, že v minulých dnech byli vystaveni útokům někteří z Dymovského spolupracovníků. Řada osob byla v souvislosti s chystaným procesem zadržena, některé stoupence obviněného bývalého policisty napadli neznámí útočníci.