Zásah komanda německých důchodců ocenil soud vězením

Traunstein (Německo) - Soud v německém Traunsteinu poslal do vězení dva důchodce. Uzavřel tak unikátní případ z loňského června, kdy skupina penzistů unesla svého finančního poradce za to, že špatně investoval jejich peníze. Život podvodníkovi zachránila šifrovaná zpráva, kterou se mu podařilo přivolat pomoc.

Pět německých důchodců svěřilo své celoživotní úspory investičnímu poradci, který měl půldruhého milionu eur zhodnotit v Americe. Transakce ale ztroskotala. Důchodci vzali právo do vlastních rukou a 57letého finančníka německo-amerického původu Jamese A. unesli. Počínali si profesionálně: Přepadli jej, zalepili mu pusu a uvěznili ho ve sklepě domu v Chiemingu u jezera Chiemsee, 500 kilometrů od jeho bydliště ve Špýru (Speyer).

Život finančnímu poradci zachránil jeden fax. Když přes něj svého bankéře ve Švýcarsku žádal o převedení peněz, podařilo se mu do zprávy vepsat i volání o pomoc. Policie ho pak podle čísla faxu vypátrala. Finančníka nakonec vysvobodilo speciální ozbrojené komando.

Němečtí důchodci půjdou do vězení (zdroj: ČT24)

Unesený James A.:

„Několikrát mi vyhrožovali smrtí. Zabalili mě jako mumii a strčili mě do kufru auta. Čtyři dny mě drželi v zajetí. Měl jsem strach, že mě zabijí.“

Šest let vězení dostal strůjce únosu, 74letý Roland K. Když chtěl finančník cestou do Chiemingu během zastávky z auta uprchnout, zbil ho a zlomil mu dvě žebra. Ke čtyřem letům žaláře byl odsouzen i jeho 61letý komplic. Manželky dvou pachatelů vyvázly s podmínkou. Pátý spoluúčastník únosu, 67letý lékař, zatím souzen nebyl, protože se léčí s vážnou srdeční chorobou. Státní zastupitelství ale požadovalo tvrdší tresty a zřejmě se odvolá.

Hlavní odsouzený se hájil tvrzením, že o žádný únos nešlo, protože poradce jen na jeho pozvání „trávil několik dní dovolené v Horním Bavorsku“. Rozsudek na místě přijala jen jedna žena, ostatní si vzali čas na rozmyšlenou. Ani pro oběť únosu ale aféra ještě nekončí. Nejméně jedno státní zastupitelství v Německu vede proti němu vyšetřování za pochybné finanční obchody a řada dalších napálených investorů pověřila své advokáty, aby obchodníka žalovali.