Clintonová v Mexiku - obří protidrogová delegace

Mexiko - Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová slíbila větší podporu Mexiku ve válce s drogovými gangy. Washington se pokusí omezit poptávku narkomanů v Americe. Spojené státy berou boj proti pašerákům velmi vážně, svědčí o tom i delegace americké vlády. Clintonovou v Mexiku doprovázeli i ministr obrany nebo ministryně pro vnitřní bezpečnost.

Šéfka americké diplomacie přijela do Mexika podpořit spolupráci v boji proti drogovým kartelům jen týden poté, co při přestřelce mezi překupníky drog v Ciudad Juárez přišli o život tři lidé z amerického konzulátu.   

„Není pochyb, že bojují proti našim dvěma vládám,“ řekla Clintonová o drogových kartelech. Mexický prezident vyhlásil po svém nástupu do úřadu drogové mafii válku. Ta v posledních třech letech stála životy víc jak 15 tisíc lidí. 

Stejně jako Obama i Clintonová už loni uznala „podíl odpovědnosti“ Spojených států na pašování drog, zbraní a špinavých peněz mezi oběma zeměmi. Dnes potvrdila vzájemnou vůli zintenzivnit boj proti kartelům a uvedla, že Washington posiluje velmi důrazně legislativu proti nelegálnímu prodeji zbraní. Podle Clintonové je také potřeba „posílit instituce, vytvořit hranici 21. století a vybudovat silnější komunity, které budou moci lépe odolávat vlivu kartelů“.