Britský soud dohodu protikorupčního úřadu s BAE přezkoumávat nebude

Londýn - Londýnský soud dnes odmítl žádost na přezkoumání mimosoudní dohody britského protikorupčního úřadu se zbrojním koncernem BAE Systems, která uzavírá vyšetřování údajné korupce týkající se i České republiky. Informovala o tom organizace Kampaň proti obchodu se zbraněmi (CAAT), která spolu s další neziskovou skupinou Corner House žádost o soudní přezkoumání podala. Obě organizace vyjádřily nad rozhodnutím soudu zklamání.

Zda tím bude celá záležitost dotýkající se i prodeje vojenských letadel Gripen České republice definitivně uzavřena, záleží na tom, zda se obě skupiny proti dnešnímu rozhodnutí soudu odvolají. Soud rozhodl, že dohoda britského protikorupčního úřadu SFO s BAE Systems nemůže vstoupit v platnost osm dní a případně déle, pokud bude podáno odvolání. Soud také zamítl žádost přezkoumat rozhodnutí úřadu SFO, který zrušil obvinění rakouského prostředníka BAE Alfonse Mensdorffa-Pouillyho.

Začátkem února se SFO a americké ministerstvo spravedlnosti dohodly s BAE na mimosoudním urovnání, v jehož rámci koncern zaplatí pokutu - 30 milionů liber v Británii a 400 milionů dolarů v USA (celkem asi 8,65 miliardy korun). V Británii se dohoda týkala účetních nesrovnalostí v obchodu s Tanzanií, v USA nepravdivých výroků o dodávkách do Saúdské Arábie, ČR a Maďarska. Corner House a CAAT ale nebyly spokojeny s tím, že v Británii dohoda prý neodráží závažnost obvinění z korupce a že SFO pominul údajnou korupci při zbrojních dodávkách do České republiky, Jižní Afriky a Rumunska. Obě skupiny proto podaly žádost na soudní přezkoumání dohody SFO a BAE Systems. Soud na začátku března až do svého rozhodnutí tuto dohodu pozastavil.

BAE Systems
Zdroj: ČT24