Bavorský ministr vnitra: Kontroly v příhraničí nejsou namířeny proti Čechům

Praha - Bavorský ministr vnitra Joachim Hermann si v exkluzivním rozhovoru pro ČT24 pochvaluje příhraniční kontroly řidičů. Systém kontrol se prý německým úřadům osvědčil v boji proti kriminalitě. Česko si ale na způsob práce bavorských policistů stěžuje. Hermann popřel, že by kontroly byly namířeny proti Čechům a dodal, že Bavorsko na systému příhraničního pátrání nehodlá nic měnit. Aby ale přeci jen tolik nevířily emoce, rozhodly se bavorské úřady rozdávat při kontrolách informační letáčky v češtině, které vysvětlují smysl celé akce.

Češi si stěžují na příhraniční silniční kontroly v Bavorsku. Zdejší policisté převážně v civilu provádějí důkladné prohlídky. K nim patří i kontrola osobních věcí nebo osobní prohlídka. Od počátku tohoto roku zaregistrovalo české ministerstvo vnitra 21 stížností na nevhodné chování německých policistů.

Redaktorka Eva Pláničková o kontrole bavorských policistů:

„Pro mě to bylo velmi nepříjemné. Cestovala jsem sama a měla jsem strach, když mi kdosi v civilu vzal cestovní doklady a papíry k autu a navíc opravdu arogantním způsobem.“

Rozhovor s Joachimem Hermannem (zdroj: ČT24)

„Jedním z problémů, který přispívá k podráždění občanů Česka, je jistě fakt, že my v Bavorsku tyhle kontroly provádíme převážně v civilu,“ připustil bavorský ministr vnitra Joachim Hermann. „Češi na to prostě nejsou zvyklí, protože u vás takové kontroly probíhají s policejním autem a v uniformách. Proto, když vás někdo v noci chce s civilním autem přimět sjet z dálnice, tak se možná někdo bojí přepadení, jiného napadne tajná policie. U nás v Německu je to ale úplně normální,“ brání postup bavorských policistů ministr vnitra.

Ten ujistil, že německé úřady stížnosti českých občanů řeší, ukázalo se prý ale, že většina jich je neoprávněná. Hermann proto na kontrolách dál trvá: „Nemáme žádný důvod cokoli měnit. Uděláme všechno proto, aby tomu čeští sousedi lépe rozuměli.“

Bavorská policie proto prý bude při kontrolách cizinců rozdávat informační letáky, které budou vysvětlovat účel kontroly, proč se provádí v civilu a proč k ní může dojít třeba uprostřed dálnice. „Věřím, že to je opatření, které může přispět k tomu, že pro to budou mít lidi i z Česka větší pochopení,“ říká Hermann.

Bavorský ministr vnitra Joachim Hermann:

"Dojem, že cíleně kontrolujeme české státní příslušníky, je špatný. Podle statistiky z minulého roku tvořili z celkově kontrolovaných 47 % Němci26 % Češi a zbytek byli občané jiných států."

Němci zavedli systém závojového pátrání v pohraničí už před 12 lety, když padly hraniční kontroly s Rakouskem. Když pak do Schengenu vstoupilo i Česko a Polsko, aplikovaly německé úřady stejný systém i tady. Kontroly mají podle německých úřadů zabránit nelegálnímu obchodu s auty, cigaretami nebo drogami.