Netanjahu a Obama se prý shodli, že výstavba může pokračovat

Jeruzalém - Americký prezident Barack Obama a izraelský premiér Benjamin Netanjahu se údajně shodli, že Izrael může pokračovat v bytové výstavbě ve východním Jeruzalémě. V dnešním rozhlasovém interview to alespoň podle agentury Reuters řekl Netanjahuův mluvčí. Izraelský předseda vlády jednal s Obamou ve Washingtonu v úterý. Po rozhovorech mezi oběma lídry sice prý zůstávají rozpory ohledně některých bodů týkajících se způsobu, jak obnovit mírové rozhovory s Palestinci. Oba lídři se však shodli na tom, že „politika výstavby v Jeruzalémě se nemění“, řekl mluvčí izraelského premiéra.

Právě pokračující izraelskou výstavbu na palestinských územích Spojené státy i Palestinci opakovaně kritizovali. Obama svého izraelského kolegu ve Washingtonu vyzval k učinění kroků, které by posílily důvěru a napomohly nastartování nepřímých izraelsko-palestinských rozhovorů. Média pak ve čtvrtek informovala o tom, že Netanjahu ukončil návštěvu Spojených států, aniž by se podařilo překonat rozpory ohledně bytové výstavby ve východním Jeruzalémě.

Nedávné oznámení o další izraelské výstavbě opět pobouřilo Palestince a způsobilo potíže i Spojeným státům, které se snaží působit mezi oběma stranami jako zprostředkovatel jednání.