Japonec strávil 17 let ve vězení za vraždu, kterou nespáchal

Tokio – Po více než 17 letech osvobodil japonský soud na základě testů DNA muže obviněného z vraždy čtyřleté dívky. Dnes třiašedesátiletý Japonec Tošikazu Sugaja si odpykával doživotní trest. Soud v říjnu loňského roku proces znovu otevřel a nové testy DNA ukázaly, že nezabíjel on.

Sugaja byl propuštěn loni. Původně se ke zločinu přiznal, později však své přiznání stáhl s tím, že z něj bylo vynuceno tvrdým policejním výslechem. Policisté mu prý rovněž nesdělili, že se může poradit s právníkem či že má právo nevypovídat. Ministryně spravedlnosti Keiko Čibaová v souvislosti s případem vyzvala k reformě vyšetřovacího procesu.

„Mrzí mne, že jsme neposlouchali pravdivá vyjádření pana Sugaji a následkem toho jsme mu vzali 17,5 roku svobody,“ prohlásil soudce Masanobu Sató na adresu někdejšího řidiče školního autobusu. Ten byl zatčen v prosinci 1991 a následně odsouzen k doživotnímu trestu v souvislosti s vraždou čtyřleté holčičky unesené na severu Tokia, jejíž tělo bylo den po únosu nalezeno v řece.

Organizace pro lidská práva již dlouho kritizují japonský vyšetřovací systém, který umožňuje držet podezřelé a vyslýchat je až 23 dní bez přítomnosti právníka. Japonský právní systém se silně spoléhá na doznání, přičemž míra usvědčení pachatelů je 99 procent. Organizace Amnesty International tvrdí, že výslechové metody mohou zahrnovat bití, zastrašování, odpírání spánku či celodenní výslechy.