Irácké volby těsně vyhrál Aláví, premiér Málikí výsledek odmítá

Bagdád - Parlamentní volby v Iráku vyhrála koalice Národní irácké hnutí (MNI) expremiéra Ajáda Alávího, která podle očekávání velmi těsně porazila volební blok premiéra Núrího Málikího Právní stát. Oficiální konečné výsledky dnes večer v Bagdádu vyhlásila volební komise. Výsledky jsou konečné, nejsou ale ještě definitivní, protože od soboty začíná běžet třídenní lhůta pro případné protesty kandidátů. Těsný výsledek voleb potvrzuje předpovědi analytiků, podle nichž čeká nyní Irák dlouhé a komplikované období sestavování vlády. Aláví po oznámení výsledků řekl, že je na sestavení vlády ochoten spolupracovat se všemi stranami. Poražený Málikí naopak uvedl, že výsledky nepřijímá.

Alávího blok sdružující sekulární strany získal podle tohoto zdroje 91 ze 325 mandátů v nové Radě reprezentantů. Málikího koalice především umírněných šíitských stran bude mít 89 křesel. Na třetí příčce se ziskem 70 křesel se umístila koalice náboženských šíitských stran Národní irácké spojenectví (NIA). Kurdská koalice tvořená dvěma velkými kurdskými stranami, Demokratickou stranou Kurdistánu (KDP) a Vlasteneckým svazem Kurdistánu (PUK), bude mít v novém parlamentu 43 zástupců.

Aláví poděkoval v televizním projevu všem Iráčanům, že se zúčastnili voleb, dodal, že na sestavování budoucí vlády bude spolupracovat se všemi stranami. Ochoten spolupracovat ale zřejmě nebude poražený Málikí, který tvrdí, že hlasování provázely podvody. „Jistěže tyto výsledky neakceptujeme. Jsou předběžné,“ okomentoval dnešní vyhlášení výsledků. Volební komise ale stížnosti zamítla a hlasy se tak přepočítávat nebudou.

Zvláštní zmocněnec OSN v Iráku Ad Melkert na tiskové konferenci před vyhlášením výsledků označil parlamentní volby ze 7. března za „důvěryhodné“ a za „úspěch“ pro Irák a vyzval všechny kandidáty a kandidující strany k „akceptování výsledků“.

Při dvou atentátech v Iráku přes 40 mrtvých

Více než 40 mrtvých a desítky zraněných si dnes vyžádaly dva atentáty v iráckém městě Chális severně od Bagdádu. Jde o nejhorší násilnosti od parlamentních voleb 7. března. V jednom případě explodovala nálož v zaparkovaném automobilu, zatímco v druhém se odpálil sebevražedný atentátník. Obě nálože současně vybuchly před kavárnou a restaurací v Chálisu sotva hodinu před plánovaným vyhlášením volebních výsledků.

Iráčané sledují vyhlášení volebních výsledků
Zdroj: ČTK/AP/Alaa Al-Marjani