Rýn je o 90 kilometrů kratší, než se píše v učebnicích

Kolín nad Rýnem - Evropský veletok Rýn je o 90 kilometrů kratší, než se uvádí ve většině učebnic a encyklopedií. Upozornil na to německý list Süddeutsche Zeitung. Na chybu náhodou přišel biolog Bruno Kremer z univerzity v Kolíně nad Rýnem. Správný údaj o délce řeky je 1230 kilometrů. V 60. letech ale došlo k překlepu, který se dál šířil. Špatnou informaci tak najdeme i v českých učebnicích a příručkách.

„Podle toho, který bod definujeme jako pramen Rýna, mohou měření kolísat zhruba o pět kilometrů. Ale údaj 1320 kilometrů u délky Rýna prostě nedává smysl,“ tvrdí Kremer. Ten poukazuje na to, že ještě v publikacích z první poloviny minulého století se uvádí, že řeka měří od pramene ve Švýcarsku až ke svému ústí v Nizozemsku 1230 kilometrů. 

Rýn

Délka toku: 1230 km
Průměrný průtok: 2260 m³/s
Státy, kterými Rýn protéká: Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Rakousko, Německo, Francie, Nizozemsko

Od 60. let minulého století se ovšem ve všech příručkách objevuje údaj 1320 kilometrů. „Musí jít o banální překlep v číslicích,“ řekl Kremer mnichovskému listu. Chyba se pak opisováním šířila. Objevuje se dokonce i v českých učebnicích. 

O chybě uvědomil vědec úřady i nakladatelství, budou se tak muset všechny přepisovat a školáci si ve svých sešitech budou muset taktéž opravit údaj na 1230 kilometrů. Správnost údaje potvrdil i Spolkový hydrologický úřad a Porýnské muzeum v Koblenci.