Kolumbijští povstalci propustili po roce zajatého vojáka

Villavicencio (Kolumbie) - Kolumbijští povstalci v neděli propustili vojáka, jehož drželi v zajetí od loňského dubna. Agentura AP připomíná, že jde o první takovou akci levicových povstalců po více než roce.

Povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) předali 23letého vojáka pracovníkům Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) na blíže neupřesněném místě ve středokolumbijském departementu Meta. Vrtulník ho pak přepravil do Villavicencia (jihovýchodně od hlavního města Bogoty), kde ho již očekávali otec a sestra.

Ačkoliv povstalci avizovali, že Josue Calvo trpí blíže neupřesněnou nemocí a není schopen pohybu, mladík přistavené křeslo na kolečkách nevyužil a pouze se opíral o svůj doprovod. Nakonec byl převezen do vojenské nemocnice v Bogotě.

Calvo je první z dvojice vojáků, které FARC podle svého tvrzení v těchto dnech hodlají propustit. Povstalci ovšem také prohlásili, že jde o poslední jednostranné propuštění. Nyní budou požadovat propuštění svých vězněných mužů výměnou za svobodu více než dvou desítek policistů a vojáků, které mají v rukou přes deset let.

Druhý voják, 32letý Pablo Emilio Moncayo, je v zajetí již přes 12 let. Jeho otec svého času pěšky prošel polovinu Kolumbie s cílem dosáhnout pro syna svobodu. V jižním departementu Caquetá by jej zástupci MVČK měli převzít v úterý.

Povstalci FARC naposledy propustili některé ze svých zajatců loni v únoru - na svobodu se dostali dva politikové, tři policisté a jeden voják.

FARC jsou nejstarší a největší povstalecké hnutí v Kolumbii. Proti vládám v zemi bojují už téměř 45 let, přičemž tento konflikt si vyžádal nejméně 120 000 mrtvých, podle některých zdrojů až 200 000, většinou civilistů. Přes dva miliony Kolumbijců se staly uprchlíky.

Předpokládá se, že FARC zadržují několik stovek lidí, mezi nimiž je několik desítek prominentních rukojmích - policisté, politici a vojáci. Vymáhání výkupného za unesené osoby je pro ně vedle obchodu s drogami a vydírání hlavním zdrojem peněz.