Češi jsou lenoši, moc necvičí

Brusel – Průzkum Eurobarometr zjistil, že Češi jsou pěkní lenoši. Sportovním a fyzickým aktivitám se věnují skoro nejméně z Evropské unie. Vůbec nejhůř jsou na tom ale Bulhaři. Přeborníci nejsou ani Řekové, kterých skoro 70 procent uvedlo, že nikdy necvičí. Největšími sportovci v Evropské unii jsou Švédové a Finové.

Čechům patří v žebříčku fyzických aktivit sedmá pozice od konce. O trochu lépe jsou na tom Slováci, kteří obsadili devátou příčku od konce. Pomyslnými šampiony v pravidelném cvičení či dalších sportovních aktivitách (více než jedenkrát týdně) jsou lidé ve Skandinávii - Švédové (72 procent), Finové (72 procent) a Dánové (64 procent). Nejhůře naopak Bulhaři (13 procent) a Řekové (18 procent).   

Řekové navíc vedou v žebříčku lenochů. 67 procent jich prohlásilo, že necvičí či nesportují nikdy. V Česku to uvedlo 37 procent lidí, na Slovensku o dvě procenta méně. Pro srovnání ve Švédsku to bylo pouhých šest procent.

Eurokomisařka Andrulla Vassiliuová:

„Jsme potěšeni skutečností, že mnoho Evropanů bere sport a fyzickou aktivitu vážně, nicméně je třeba více podpořit občany, kteří zůstávají pasivní.“