Rusko se zahalilo do černého, počet obětí stoupl na 39

Moskva - Rusko dnes státním smutkem uctívá památku těch, které v pondělí zabily v moskevském metru dvě teroristky. Počet obětí pumových útoků v noci stoupl na 39, když podlehla zraněním jedna hospitalizovaná žena. Ruský prezident i premiér slíbili, že pachatele najdou a zničí. Vyšetřování útoků mezitím pokračuje. Stanice metra neutrpěly vážná poškození a už od večera jsou znovu otevřené. V nemocnicích zůstává jednasedmdesát postižených, z nichž se třiadvacet vážně zraněných léčí na jednotkách intenzivní péče. Pohřby obětí mají začít ve středu.

Moskevská radnice vyhlásila na dnešek den smutku. Vlajka nad Kremlem vlaje na půl žerdi, lidé se zastavují na místech útoků - u stanic metra Lubjanka a Park Kultury se vrší květiny a hoří svíčky. Hlavní televizní kanály změnily program, nevysílají reklamy ani zábavné pořady. Moskevské metro funguje normálně, pasažérů ale ubylo. Posílená bezpečnostní opatření mají obavám z dalších útoků předejít.

Květiny u místa teroristického útoku položil i prezident Dmitrij Medveděv. „Tihle lidé, nebo spíš bestie, protože je nemůžeme nazývat lidmi, jsou zločinci, bez ohledu na důvody jejich činu. Nepochybuji, že je najdeme a zlikvidujeme,“ ujišťoval.

Premiér Vladimir Putin navštívil zraněné v jedné z moskevských nemocnic. Většinou jde o mladé lidi s těžkými vnitřními zraněními. Způsobila je odpálená trhavina a taky přibalené šrouby a matky. Několik lidí zůstává v ohrožení života.

Policie pátrá po muži jménem Matajev

Útoky v podzemní dráze v pondělní ranní špičce na stanicích Lubjanka a Park Kultury vyšetřovatelé připisují dvěma sebevražedným atentátnicím ze severního Kavkazu, kde se Rusko již roky snaží potlačit místní separatisty a radikální islamisty. V dnešních novinách se objevilo jméno prvního podezřelého, po kterém policie pátrá: muž s příjmením Matajev zřejmě provázel spolu se dvěma ženami slovanského vzezření obě atentátnice. Ve zbytcích jejich oděvu vyšetřovatelé nalezli jízdenku do metra označenou při vchodu na jednu stanici, což umožnilo zpětně na záznamech z kamer teroristky a jejich doprovod rozpoznat.

Rusko požádalo i o mezinárodní podporu. „Potřebujeme silnější koordinaci mezinárodního úsilí, aby se teroristé necítili nikde bezpeční. Je to globální teroristická síť a s mezinárodním terorismem můžeme bojovat jen na základě společných rozhodnutí, zejména v OSN,“ prohlásil Sergej Lavrov, ministr zahraničí.

Mezinárodní společenství útoky odsoudilo. Americký prezident Barack Obama zatelefonoval Medveděvovi a osobně mu kromě vyjádření soustrasti podporu přislíbil.

Usvědčeným teroristům hrozí smrt

Ingušské úřady zahájily sběr informací o příbuzných všech evidovaných islámských radikálů. Akce, kterou dnes nařídil ingušský prezident Junus-Bek Jevkurov, má prověřit jejich alibi v době pondělních teroristických útoků v moskevském metru. Vyšetřování se má zaměřit hlavně na mladé muže a ženy. Právě Ingušsko bylo začátkem března místem dopadení a usmrcení jednoho z povstaleckých vůdců Saída Burjatského. Některé komentáře bezpečnostních expertů nevylučují, že exploze v metru byly odvetou za jeho smrt.

Krvavé útoky v metru oživily v Rusku diskuse o návrhu shromáždit identifikační údaje o všech obyvatelích nepokojných oblastí, případně o všech občanech Ruska. Právní výbor Rady federace, horní sněmovny ruského parlamentu, se rozhodl připravit novelu trestního zákona, která by umožňovala odsoudit usvědčené teroristy k trestu smrti. Podle šéfa výboru Anatolije Lyskova by se měla sazba za trestný čin „teroristický akt“ zvýšit z doživotí na smrt. V Rusku oficiálně nebyl trest smrti zrušen, ale od první poloviny 90. let se v zemi pod tlakem Rady Evropy odsouzení nepopravují.

Rusko se bojí dalších atentátů

V zemi přetrvávají obavy z případných dalších atentátů. Policie dnes oznámila, že v Moskvě zatkla tři obyvatele Kurganské oblasti, v jejichž zavazadlech odhalila výbušné práškové směsi, kanystry s benzinem a roznětky. Zásah policejní hlídky následoval po upozornění od občanů, vyzývaných úřady k bdělosti a ostražitosti. Zatčena byla také Moskvanka, které telefonovala na policii s falešnou zprávou o údajně chystaném dalším útoku v metru.