V Bulharsku padla kvůli korupci první hlava

Sofia - Bulharský ministr zdravotnictví Božidar Nanev odstoupil ze své funkce kvůli obžalobě z podvodu. Má jít o smlouvy na nákup vakcín a léků a škodu ve výši několika desítek milionů. Hrozí mu 10 let vězení, on sám ale obvinění odmítá. Je přitom prvním členem bulharské vlády od pádu komunismu, který musel kvůli údajné korupci odstoupit. Rozbujelé úplatkářství v zemi je zároveň problémem, který opakovaně kritizuje Evropská unie.

Nanev je podezřelý, že finančně poškodil stát tím, že loni v prosinci podepsal dva nevýhodné kontrakty na dodávky vakcín a antivirových léků proti takzvané prasečí chřipce. Podle neoficiálních údajů, na něž se odvolávají bulharská média, měly kontrakty dohromady hodnotu dvanáct milionů leva (156 milionů korun). Ministr se ale hájí tím, že podepsání zmíněných dvou smluv bylo jedinou možností, jak zaručit během epidemie včasné dodávky vakcín.

Obvinění bylo vzneseno v rámci nových opatření vlády, která se snaží zbavit zemi pověsti nejzkorumpovanějšího státu Evropské unie. Pokud Sofia neprokáže výsledky v této oblasti do července, kdy bude Brusel hodnotit její pokrok v boji proti organizovanému zločinu a korupci, může být ohroženo poskytnutí části z pomoci 11 miliard eur, kterou EU slíbila vyplatit nejchudší členské zemi do roku 2013.