Obama chce prosadit sankce proti Íránu ještě během jara

Washington - Americký prezident Barack Obama chce prosadit sankce proti Íránu kvůli jeho jadernému programu během několika příštích týdnů. Prohlásil to po setkání se svým francouzským protějškem Nicolasem Sarkozym, který do USA přijel na oficiální návštěvu. Obama připustil, že dohody o sankcích se zatím nepodařilo dosáhnout, v mezinárodním společenství je k ní prý ale větší vůle než kdy dřív. Sarkozy na brífinku Obamův plán podpořil. Oba prezidenti si rovněž rozuměli jak v otázce amerického způsobu boje v Afghánistánu, tak v otázce nutných opatření po finanční a ekonomické krizi.

Obama by prý chtěl, aby nové sankce začaly platit už „toto jaro“. Sarkozy prohlásil, že se spolu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a britským premiérem Gordonem Brownem zasadí o to, aby Evropa jako celek sankce vůči Íránu podpořila.

Spojené státy a jejich evropští spojenci zejména musí přesvědčit o nutnosti sankcí Čínu. Ta jako stálý člen Rady bezpečnosti OSN může uvalení sankcí vetovat. Peking se přitom dosud stavěl k postihům vůči Teheránu spíš zdrženlivě a prosazoval diplomatický přístup.

Oba prezidenti dnes zdůraznili, že dovolit Íránu, aby získal jaderné zbraně, je nepřijatelné. „V tom jsou Spojené státy a Francie zajedno,“ prohlásil Obama. Podle Sarkozyho je třeba zastavit „šílený běh“ Teheránu za jadernou zbraní.

Nicolas Sarkozy o vztahu k Íránu

„Společně s Angelu Merkelovou a Gordonem Brownem se vynasnažíme, aby se celá Evropa angažovala v rámci procesu sankcí.“

Sarkozy podpořil americkou strategii v Afghánistánu

Obama se Sarkozym dnes jednali také o misi v Afghánistánu, kde mají obě země nasazené vojáky. Americký prezident poděkoval Francii za její nasazení a proti původním očekáváním ji nepožádal o posílení kontingentu. Agentura AP už před setkáním obou prezidentů s odvoláním na diplomatické zdroje uvedla, že Obama bude spíš apelovat na to, aby Francie poslala do Afghánistánu víc vojenských a policejních instruktorů, kteří by cvičili místní bezpečnostní složky.

Sarkozy podpořil Obamovu strategii v Afghánistánu, kam americký prezident letos posílá desetitisíce dalších vojáků. Podle Sarkozyho si mezinárodní společenství nemůže dovolit porážku v Afghánistánu a alternativa k Obamově strategii neexistuje.

Chceme regulovat trhy, protekcionismus odmítáme

Prezidenti se shodli i na tom, že pro zajištění hospodářského oživení po globální krizi je třeba vzdát se protekcionismu. Sarkozy také zopakoval svůj pondělní výrok z Kolumbijské univerzity, že je třeba posílit regulace finančních trhů, aby se krize posledních let nemohla opakovat. Také Obama řekl, že je třeba přijmout opatření, aby finanční trhy v budoucnu už nemohly ohrozit stabilitu světové ekonomiky.

Zahraniční a afghánští vojáci
Zdroj: ČT24