Sever Británie ochromil sníh

Londýn - Silné sněžení a vítr dnes způsobily kalamitu v severních oblastech Británie. Stovky lidí zůstaly uvězněny na silnicích, v desítkách tisíc domácností nešla elektřina. Z bezpečnostních důvodů bylo uzavřeno mnoho škol. Silné sněžení, lijáky a vichry začátkem jara přicházejí po zimě, která podle místních úřadů byla v Británii nejdrsnější za posledních 30 let. Zlepšení se podle meteorologů očekává až o víkendu.

Sněhová bouře nejvíce zasáhla Skotsko a Severní Irsko, ale ohrožuje také severní oblasti Anglie a Walesu. Počasí bylo také příčinou havárie školního autobusu, při níž zahynula 17letá dívka a několik dalších školáků bylo zraněno. Nedaleko Londonderry pomohli záchranáři asi 300 lidem, jejichž vozy zablokoval sníh. Policie uzavřela řadu silnic, narušena byla také železniční doprava. V Edinburghu utekli jen se štěstím nezraněni dva muži z auta, na které spadl strom. Ve Skotsku se ocitlo bez elektřiny kolem 22 tisíc domů, v Severním Irsku 48 tisíc domů.

Podle předpovědi by mělo přestat sněžit v Severním Irsku, ale přetrvávající mráz bude dále komplikovat jízdu po tamních silnicích. Některé jsou zcela neprůjezdné. V některých severních oblastech napadne kolem 30 centimetrů nového sněhu. V jižnějších místech země sílí deště a hrozí záplavy, silniční dopravu podle policie komplikuje také snížená viditelnost.