Milion lidí může zaúkolovat unii

Brusel - Evropská unie spustila občanskou iniciativu. Tento nástroj by měl běžným lidem pomoci „pověřit“ Brusel přípravou nějaké nové právní normy. Sotva ale Evropská komise návrh představila, ozvali se kritici, kteří upozorňují, že podmínky pro iniciativu jsou stanoveny tak, že zájemce odradí.

Brusel si od zavedení občanské iniciativy slibuje, že lidé získají přímý vliv na to, jaké právní normy se v EU budou přijímat. Jenže zase tak snadné to nebude. K tomu, aby byla případná občanská iniciativa brána opravdu v potaz, totiž bude zapotřebí milion hlasů. Mezi nimi budou muset být zastoupeny hlasy minimálně z třetiny z 27 států EU.

To už koneckonců bylo stanoveno i v Lisabonské smlouvě, která se vznikem iniciativy počítá. Evropská komise ale dnes položila na stůl konkrétní návrhy, jak by to mělo v praxi vypadat.

Aby organizátoři nevynakládali úsilí zbytečně, tak komise už po sesbírání 300 000 podpisů zváží, zda je iniciativa vůbec přípustná. Jde třeba o to, zda nehodlá vyzvat komisi k akcím v oblastech, které nespadají do jejích pravomocí. Šanci nebudou mít ani iniciativy, které budou chtít do čela unie dosadit komiksovou postavičku Barta Simpsona, vysvětlil eurokomisař pro administrativu Maroš Šefčovič.

Z neziskového sektoru, pro který je tento nástroj do značné míry určen, už předem zazněly kritické či nepříliš nadšené reakce. Například organizace Oneseat, která bojuje za to, aby Evropský parlament sídlil pouze na jednom místě v Bruselu, kritizovala rozsah vyžadovaných dat, což prý ztěžuje sběr podpisů.

Organizátoři iniciativ se budou muset povinně registrovat. Kromě jiného budou muset poskytnout informace o tom, odkud na akci berou peníze. Jde prý o zabránění tomu, aby se tento nový nástroj nedal zneužít k nátlaku od nejrůznějších lobbistických organizací. Signatáři iniciativy budou muset uvést své jméno, adresu bydliště i e-mailovou adresu a číslo identifikačního průkazu. Ověřování údajů bude na příslušném státu.