Jako za bolševika: Rusko chce znovu evidovat kopírky

Moskva - Zapomenutou praxi ze sovětských dob chce oprášit ruské ministerstvo vnitra. Podle listu Rossijskaja gazeta prý úřady uvažují o tom, že zavedou povinnou registraci veškerých tiskařských a kopírovacích přístrojů. Na rozdíl od komunistů ale tentokrát nechtějí potírat šíření protistátních tiskovin, ale padělání peněz, které se stalo po zbraních a drogách třetím nejoblíbenějším byznysem ruského podsvětí.

Veškerá polygrafická zařízení včetně kopírovacích strojů se mají podle ministerských představ evidovat, pokud možno hned při dovozu. V Rusku prý koluje neuvěřitelné množství padělaných bankovek, jejichž identifikace s kvalitou kopírek klesá. Bojovat s touto epidemií se policii nedaří. Padělatelé se naučili nejen volit správnou barvu a kvalitu papíru, ale běžně padělají i speciální ochranné prvky.

Za sovětské éry úřady tvrdě potlačovaly jakýkoli neschválený tištěný dokument, zejména politické manifesty disidentů a samizdat. Nařízení o povinné evidenci faxů a kopírek bylo zrušeno až v polovině 90. let.

Rossijskaja gazeta ale ministerským úředníkům moc šancí na realizaci jejich záměrů nedává. V zemi je dnes nekontrolovatelné množství kopírovací techniky, jakákoli evidence také okamžitě vyvolá podezření z politických represí. Někteří experti místo toho navrhují, aby policie zakročila proti lidem, kteří na internetu publikují penězokazecké návody a přesný popis bankovek i s jejich ochrannými prvky.