Po explozi v Dagestánu dva mrtví, do země přijel Medveděv

Moskva - Dva lidé zahynuli v jihoruském Dagestánu při explozi auta, které pravděpodobně převáželo výbušniny. Další muž byl s těžkými zraněními převezen do nemocnice. Oznámily to dnes místní úřady. Ve středu sebevražední atentátníci zabili 12 lidí v dagestánském Kizljaru. A to jen dva dny po krvavých atentátech v moskevském metru. Do Dagestánu dnes nečekaně přicestoval ruský prezident Dmitrij Medveděv.

„Není vyloučeno, že v autě převáželi výbušné zařízení,“ citovala agentura ITAR-TASS vyjádření mluvčího dagestánského ministerstva vnitra.

Totožnost řidiče a obou spolucestujících byla zjištěna, všichni pocházeli z Dagestánu. Vyšetřovatelé nyní zjišťují typ a sílu převážené trhaviny a podnikají další úkony.

V dagestánském Kizljaru ve středu při útocích dvou sebevražedných atentátníků zahynulo 12 lidí, převážně policistů, 23 raněných se léčí v
nemocnicích. Útoky na Kavkaze následovaly jen dva dny po útocích sebevražedných atentátnic v moskevském metru, které připravily o život 39 lidí.

Dmitrij Medveděv:

„Seznam opatření v boji proti terorismu musí být rozšířen, jeho metody musejí být nejen efektivní, ale i tvrdé, drsné a preventivní. Je nutné trestat.“

Medveděv v Dagestánu

Do Dagestánu dnes nečekaně přicestoval ruský prezident Dmitrij Medveděv. Zde vyzval k rozšíření metod boje proti terorismu a k jeho přitvrzení. Den po krvavých teroristických atentátech v této severokavkazské republice na jihu Ruska se sešel v Machačkale s bezpečnostními představiteli a regionálními vůdci této nestabilní oblasti. Doprovázeli ho ministr vnitra Rašid Nurgalijev a šéf Federální bezpečnostní služby (FSB) Alexandr Bortnikov.

„Seznam opatření v boji proti terorismu musí být rozšířen, jeho metody musejí být nejen efektivní, ale i tvrdé, drsné a preventivní. Je nutné trestat,“ citovala Medveděva agentura ITAR-TASS. Tato výzva se týká všech států, které bojují s terorismem, zdůraznil prezident. Dnes předsedal schůzce nejvyšších politických a bezpečnostních představitelů ze Severokavkazského federálního okruhu, především z Dagestánu, Ingušska a Čečenska,

Poslední rozloučení s oběťmi moskevských útoků

Moskva dnes pohřbila 39 obětí pondělních atentátů ve dvou stanicích tamního metra. Na místa útoků i dnes přicházejí stovky Moskvanů, pokládají zde květiny a zapalují svíčky. Pohřby se konaly v různých částech Ruska, odkud oběti pocházely. Poslední rozloučení příbuzných proběhlo i na Ukrajině a v Tádžikistánu.