Britská královská rodina bude muset vysvětlit své hospodaření

Londýn - Královská rodina ve Velké Británii má problémy. Podle listu The Indenpendent bude muset vysvětlovat, jak hospodaří se svými penězi. Buckinghamský palác již delší dobu žádá navýšení rozpočtu, což musí schválit parlament. Ten nyní zveřejnil korespondenci s královskou rodinou a ukázalo se, že v různých palácích bydlí na státní náklady hodně vzdálení příbuzní rodiny, kteří na to ze zákona nemají nárok.

List The Indenpendent na základě této korespondence požádal o zveřejnění hospodaření královské rodiny, což mu umožňuje britský zákon na právo k svobodnému přístupu k informacím.

Nejedná se o novou kauzu, toto téma se v Británii řeší již delší dobu. Nyní v době výrazných rozpočtových škrtů a utahování opasků jsou ale Britové velice hákliví na plýtvání státními penězi. Celkový rozpočet královské rodiny je 15 milionů liber, tato částka je neměnná už od roku 1991.

Královská rodina má problémy (zdroj: ČT24)

Problémy královské rodiny by mohly v nadcházejících volbách poškodit konzervativce, kteří už i tak dlouhodobě ztrácejí popularitu. Jejich náskok se začal ztrácet, když prohlásili, že po volbách vytvoří zcela nový rozpočet, ve kterém budou značně škrtat a ztenčovat státní správu. Během vlády labouristů totiž přibylo skoro 10 000 úředníků.