Legendární martensky obouvají miliony lidí

Londýn - Od německých hospodyněk ke skinheadům, rockerům a papeži a zase zpátky. Takovou cestou prošly boty značky Dr. Martens. Za půlstoletí se z nich stala legenda, kterou obouvají i dnes miliony lidí. V Čechách nazývané martensky či marteny nosí třeba Madonna či členové skupiny Red Hot Chili Peppers, ale rovněž obyčejní lidé. Jejich kult opěvovala svého času v Čechách skinheadská skupina Orlík. První obuv nové značky Dr. Martens se začala v Británii prodávat 1. dubna 1960. Byl to pověstný model 1460, který je v prodeji dodnes. Měl osm šněrovacích dírek a třešňovou barvu.

Těžko lze najít ve světě univerzálnější obuv, než jsou právě martensky s odpruženou podešví. Kromě stylového designu totiž nabízejí něco, co se už dnes moc nevidí - trvanlivost. Fortelná bagančata se stala kultovními botami pro prakticky všechny subkultury spojené s tvrdou hudbou. Skinheadi, punkeři, motorkáři, fotbaloví fanoušci, příznivci grunge, ti všichni si je oblíbili. Objednal si je i papež Jan Pavel II., nosí je Elton John, Paul McCartney nebo členové skupin Depeche Mode, Jethro Tull, Rolling Stones. Dnes jsou módní ikonou, kterou lze nezřídka spatřit třeba na útlé nožce modelky.

Původně se ovšem jednalo o zdravotní obuv, kterou prodávali dva němečtí doktoři. Jeden z nich, Klaus Märtens, si v roce 1945 poranil kotník při lyžování v bavorských Alpách. Standardní vojenské boty jej tlačily, a tak navrhl vylepšený model, s měkkou kůží a speciální podešví se vzduchovým polštářem. Spolu s kamarádem Herbertem Funckem, kterého nové botky zaujaly, je začali společně vyrábět s použitím vyřazené gumy ze zásob německé Luftwaffe.

Martensky si za půlstoletí koupilo přes 100 milionů zákazníků

S rostoucím úspěchem se tvůrci v roce 1959 začali rozhlížet po mezinárodním trhu. Jejich patent okamžitě koupil britský výrobce obuvi R. Griggs Group z vesnice Wollaston ve středu země. Jméno bot poangličtil na Martens, lehce pozměnil tvar podrážky a dodal typické žluté štepování. Koncem 60. let si nové botky přivlastnila revoltující mládež. Za půlstoletí se jich prodalo víc jak 100 milionů párů, v nesčetných modelech všelijakých typů a barev, při výšce od osmi do dvaceti šněrovacích dírek. Na začátku nového tisíciletí se začaly vyrábět třeba i sandály či tenisky této značky.

  • Dámské martensky zdroj: www.martensky.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1544/154346.jpg
  • Pánské martensky zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1544/154345.jpg