Olympijskému Londýnu bude dominovat pomuchlaná Eiffelovka

Londýn – Zatímco olympiáda ve Vancouveru skončila před měsícem a dnem, ta příští letní v Londýně se už chystá. Britská metropole hodlá za dva roky ohromit nejen sportovními rekordy, ale taky uměním a architekturou. Tamní radnice právě vybrala návrh věže, která bude vévodit olympijskému areálu. Vítězný návrh dominanty olympijského areálu v Londýně se jmenuje Arcelor Mittal Orbit. Už si ale vysloužil příznačnou přezdívku: Twisted tower, tedy Zmačkaná věž.

Shluk prutů z červené oceli se tyčí do výšky sto patnácti metrů, a o čtvrtinu tak převyšuje newyorskou Sochu svobody. „Tradiční věže připomínají pyramidu. My jsme ale navrhli pravý opak. Ta naše teče, vine se a mění tvar, když jdete okolo,“ popisuje stavbu autor návrhu Anich Kapoor. Ten pochází z Indie, stejně, jako hlavní investor projektu, ocelářský magnát Lakšmí Mittal. Indický miliardář zasponzoruje šestnáct z potřebných devatenácti milionů liber, zbytek doplatí město.

Podle Cecila Balmonda z Arup Engineering potřebuje Londýn něco radikálního a tohle je v architektonických dimenzích nekompromisní forma, která každého určitě nadchne. Všechny ale zdaleka ne. Například čtenáři deníku Sun napsali, že vypadá jako hromada šrotu nebo vysloužilá horská dráha. A pochybnosti mají i experti. Architektu Maxwellu Hutchinsonovi se věž sice nelíbí, ale rozesmívá a to ho, podle jeho slov, k olympiádě přitahuje víc, než samotné běhání a skákání.

Pomuchlaná Eiffelovka odzdobí Londýn (zdroj: ČT24)

Socha ale není prvním kontroverzním počinem příštích her. Bouřlivou debatu už vyvolalo třeba jejich nekonvenční abstraktní logo.

  • Autor návrhu Anich Kapoor autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1547/154625.jpg
  • Logo londýnské olympiády autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1547/154626.jpg