Rusko a Venezuela upevňují partnerství, Putin bude jednat o energetice

Caracas – Ruský premiér Vladimír Putin míří na návštěvu Venezuely. V Caracasu by měl jednat o podmínkách koupě podílů ve čtyřech německých rafinériích. Ruská ropná společnost Rosněfť je chce převzít právě od Venezuely. Zatím se ale na ničem konkrétním nedohodla. Obě země přitom spolu v poslední době uzavřely hned několik dohod v oblasti energetiky a zbraní.

Venezuela je hlavním spojencem Ruska v Latinské Americe. Teď se zřejmě schyluje k prohloubení spolupráce v energetickém sektoru. Ten je pro venezuelskou ekonomiku klíčový. Těžbu a zpracování ropy má v zemi pod kontrolou státní společnost Petróleos de Venezuela a příjmy firmy pomáhají realizovat plány prezidenta Huga Cháveze. Jeho země má největší zásoby černého zlata v regionu a je to rovněž jediný latinsko americký stát, jenž je členem sdružení vyvážející ropu (OPEC).

Z pohledu Ruska je připravovaná transakce patrně součástí plánu Kremlu na povzbuzení polostátních firem, aby nakupovaly majetek po celém světě. Nabídka ruského ropného gigantu přichází v době, kdy se Rosněfť a další ruské podniky chystají Venezuele vyplatit bonusy ve výši asi 600 milionů dolarů. V příštích desetiletích ruské firmy chtějí v zemi spojence investovat dalších 10 až 20 miliard dolarů - hlavně do rozvoje ropných polí kolem řeky Orinoko.

Rusko si kupuje venezuelskou ropu (zdroj: ČT24)