Šéf britských katolíků: Kondomy mohou pomoci, pro nás ale jsou nepřípustné

Londýn - Westminsterský arcibiskup a hlava římskokatolické církve v Anglii a Walesu Vincent Nichols připustil, že antikoncepce může pomáhat řešit chudobu a že chápe argumenty jejích zastánců. V rozhovoru pro BBC nicméně zároveň zdůraznil, že k zastáncům užívání kondomů se jeho církev připojovat nebude a že pro ni je antikoncepce nadále nepřípustná. V této souvislosti varoval před tím, aby se zapomínalo na krásu sexuality a její vztah k vytváření života. Podle něj hrozí, že vnímání sexuality se omezí na zábavu, oblíbené trávení volného času nebo jen rozkoš.

Římskokatolická církev vnímá jako hřích jakoukoli kontrolu narození pomocí antikoncepčních pilulek či kondomů. Papež Benedikt XVI. vyvolal rozporuplné reakce při loňské návštěvě Afriky tvrzením, že distribuce prezervativů může zhoršovat tamní situaci kolem AIDS. Humanitární organizace naopak tvrdí, že kondomy pomáhají omezovat šíření onemocnění AIDS, které decimuje Afriku. Označují za důležité, aby ženy v rozvojovém světě získaly kontrolu nad početím.

„Věřím, že pokud jde o chudobu v rozvojových zemích a velký tlak, jakému čelí mnoho tamních žen ze strany mužů, jsem s to porozumět argumentům, které vysvětlují, že krátkodobě jsou prostředky chránící ženy přitažlivé,“ řekl Nichols. Připustil také, že používání prezervativů má ve světě hodně zastánců. Rolí jeho církve však podle něj není se k těmto zastáncům přidávat.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Papež má navštívit převážně anglikánskou Británii v polovině září a již přes 10 tisíc lidí podepsalo petici, která vyzývá britského premiéra Gordona Browna, aby se veřejně distancoval od podle autorů textu nepřípustných názorů Benedikta VI. v otázce prezervativů.