Atentátnice z metra jsou vdovy po velitelích, obětí už je 40

Moskva – Ruští vyšetřovatelé předběžně zjistili totožnost obou sebevražedných atentátnic, které v pondělí v moskevském metru zabily 40 lidí. Jedná se o vdovy po velitelích povstalců v Dagestánu a Čečensku na severním Kavkaze Džennet Abdurachmanovovou (podle jiných zdrojů Abdullajevovou) a Marchu Ustarchanovovou.

Ruské ministerstvo zdravotnictví dnes oznámilo, že se počet obětí pondělních útoků z 39 zvýšil na 40, když v jedné z nemocnic zemřel jednapadesátiletý muž. Další dva až tři lidé jsou v kritickém stavu.

Jak uvedl ruský tisk, 17letá Abdurachmanovová je vdovou po veliteli dagestánských povstalců Umalatu Magomedovovi, který byl zabit poslední den loňského roku. Vyšetřovatelé ji považují za teroristku, která se vyhodila do povětří na stanici Lubjanka a usmrtila více než dvě desítky cestujících. Dvacetiletá Ustarchanovová je vdova po jednom z vůdců čečenských povstalců z Gudermesu. Její muž Said-Emin Chizrijev byl zabit loni v říjnu při přípravě atentátu na čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova.

Obě ženy se prý původně nechaly naverbovat přes internet. Do Moskvy zřejmě přijely autobusem z dagestánského Kizljaru, kde tuto středu dva sebevražední útočníci připravili o život deset lidí. Dnes tu byla nalezena velká podomácku vyrobená puma. Trhavinu se šrouby a maticemi, uloženou do dvanáctilitrového kontejneru, umístily neznámé osoby na místní hřbitov. Nálož se policii podařilo včas zneškodnit. U dagestánského Chasavjurtu ostřelovali v noci na dnešek muslimští radikálové vůz místního náčelníka policie.

Čtyři dny po útoku v metru je v šestnácti moskevských nemocnicích hospitalizováno 87 lidí, první ze zraněných lékaři již propustili do domácího ošetřování. Jednu osobu se stále ještě nepodařilo identifikovat. Kvůli zvýšenému velikonočnímu provozu bylo do zvláštní služby povoláno devět tisíc příslušníků policie.

Medveděv jednal s šéfy parlamentních stran

Ruský prezident Dmitrij Medveděv dnes v Moskvě na schůzce s vůdci ruských parlamentních stran poukázal na nutnost „uklidnění veřejného mínění“ ve vztahu k pondělním teroristickým útokům. Navrhl také změnit legislativu tak, aby mohli být tvrdě postiženi bez výjimky všichni, kdo se na přípravě teroristických útoků podílejí, „i kdyby měli jen vařit polévku nebo prát prádlo“.

Předseda horní sněmovny Sergej Mironov na schůzce kritizoval ruské novináře za způsob, jakým informují o vyšetřování. Medveděv ale kritiku médií odmítl a označil kritický přístup novinářů k práci justice a policie za normální.