Libanonského čaroděje zatím nepopravili

Rijád – Libanonský věštec Alí Sibát, kterého měli dnes v Saúdské Arábii popravit za to, že ve své zemi předpovídal v televizi lidem budoucnost, zatím získal odklad. Stalo se tak na základě zásahu jeho právničky Maj Chansaové, která ve čtvrtek požádala úřady, aby život jejího klienta ušetřily. O odkladu jasnovidcovy popravy ji dnes ujistil libanonský ministr vnitra. Neuvedl prý ale, co bude následovat.

Předpovídání budoucnosti a černá magie jsou podle striktního islámského práva považovány za těžký zločin. Sibát předpovídal budoucnost v televizním pořadu jedné z libanonských televizních stanic. Zatčen byl v roce 2008, když přijel do Saúdské Arábie vykonat muslimskou pouť.

Chansaová se pokouší vymoci pro svého klienta milost u saúdského krále Abdalláha a kontaktovala už také přední politiky v Bejrútu, včetně libanonského předsedy vlády. Proti Sibátově zatčení se vyslovily také organizace na ochranu lidských práv. Amnesty International vyzvala Saúdskou Arábii k zastavení poprav a Human Rights Watch se připojila s výzvou, aby země přestala vydávat sporné rozsudky za čarodějnictví.

Před čtyřmi lety byla za tento čin odsouzena k trestu smrti Saúdská Arabka Fauza Falihová, usvědčená z obětování zvířat a obracení se na nadpřirozené bytosti. O rok později byl popraven egyptský lékárník Mustafá Ibráhím, který se podle soudu prostřednictvím kouzel pokoušel rozvést jeden manželský pár.

Ali Sibát
Zdroj: ČT24