V bojích v Mogadišu zahynulo nejméně 20 civilistů

Mogadišo - Nejméně 20 civilistů zahynulo v pátečních bojích mezi vládními vojáky a islámskými povstalci v somálské metropoli Mogadišu. Konflikt znovu vypukl po zhruba dvou týdnech klidu zbraní.

Podle mluvčího armády střet vypukl v jižní části Mogadiša, kde na vojáky zaútočili rebelové. „Donutili jsme nepřítele, aby se stáhnul,“ řekl mluvčí. Tři vojáci byli podle něj při bojích zraněni.

Povstalci ovládají velkou část Mogadiša a už tři roky se snaží svrhnout somálskou vládu. Dosud se jim ale nepodařilo obsadit tak velkou část města, aby se mohli probojovat k rozhodujícímu vítězství. Vládní jednotky nyní kontrolují menší část města a musí spoléhat na pomoc zhruba pětitisícového kontingentu mírových sil Africké unie.

Somálsko nemá funkční vládu od roku 1991, kdy povstalecké klany svrhly prezidenta Mohammeda Siada Barreho. Občanská válka se v posledních letech proměnila v boj armády proti islamistům v čele s hnutím Šabáb, které se hlásí k teroristické síti al-Káida a které podporují stovky bojovníků přicházejících ze zahraničí.

Za takřka dvě desetiletí konfliktu Mogadišo opustila již polovina obyvatel. Ti, kteří zůstávají, jsou většinou příliš chudí na to, aby odešli, nebo se bojí útoku. Někteří však ve válečné zóně zůstávají uvězněni.