Sankce nám neublíží, jen posílí naši odhodlanost, tvrdí Ahmadínežád

Teherán – Írán se nenechá zastrašit hrozbou zostřených sankcí. Žádná omezení totiž nemohou podle slov prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda zastavit postup národa na cestě k pokroku. Dodal, že mezinárodní tlak pouze posílí odhodlání Teheránu pokračovat v jaderném projektu. Na přípravě sankcí se má podílet šest světových mocností – USA, Británie, Německo, Francie, Rusko a Čína.

„Nemyslete si, že můžete zastavit postup íránského národa na cestě k pokroku,“ řekl na adresu mezinárodního společenství, hrozícího Íránu novými hospodářskými sankcemi, ve snaze přimět ho k zastavení procesu obohacování uranu.

Na přípravě příslušné rezoluce Rady bezpečnosti OSN se šest světových mocností (USA, Británie, Francie, Německo, Čína a Rusko) shodlo ve středu. „Takovými hrozbami náš lid nezastrašíte a nezabráníte našemu pokroku,“ citovaly agentury z Ahmadínežádova prohlášení přenášeného živě státní televizí. „Ať se uchylujete k jakýmkoli prostředkům, zveřejňujete deklarace, přijímáte rezoluce… Čím více se snažíte nás násilím zbrzdit, tím více posilují takové hrozby motivaci našeho národa.“

Ahmadínežád také znovu odmítl obvinění Západu, že Írán pod rouškou civilního využití jaderné energie usiluje o jadernou zbraň. „Nepouštějte se tedy do žádného nového dobrodružství,“ vyzval Západ. Spojené státy pak jmenovitě vybídl, aby místo poučování jiných zemí, co by měly dělat, prezident Barack Obama „lépe vydával peníze ve vlastní zemi, například na zdravotnickou reformu“. „Jestliže chcete zastavit šíření jaderných zbraní, zničte ty své a vynaložte získané peníze na své lidi,“ vyzval vůdce jaderných mocností.

Především Západ viní Írán z toho, že jeho jaderné aktivity jsou neprůhledné. Bojí se, že Írán může pracovat na vývoji jaderných zbraní. Teherán dlouhodobě tvrdí, že usiluje o výrobu jaderné energie pouze k mírovým účelům. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) o tom ale pochybuje, protože s ní Teherán plně nespolupracuje.

Mapka popisující známý stav jaderných zařízení na území Íránu v roce 2007
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová