Za polibek v restauraci půjde britský pár na měsíc do vězení

Dubaj - Odvolací soud emirátu Dubaj dnes potvrdil rozsudek jednoho měsíce vězení pro britský pár odsouzený za polibek v restauraci. Provinilcům tak nepomohlo jejich tvrzení, že šlo jen o letmou přátelskou pusu na tvář. Poté, co si odpykají měsíc žaláře, budou z emirátů vyhoštěni. Odsouzený pár však hodlá ještě bojovat. Žena, která je udala na policii, totiž polibek neviděla. Že si dali pusu, jí řeklo její dvouleté dítě.

Čtyřiadvacetiletý Brit, který v Dubaji žije, a o rok starší britská turistka skončili před soudem poté, co si místní žena postěžovala na to, že se v restauraci políbili na rty. Zatčeni byli v listopadu a v lednu odsouzeni za „nevhodné chování“. Za takové se v Dubaji považuje například objímání, tanec nebo hlasitější provozování hudby na veřejnosti. Britská dvojice se polibkem na ústa podle soudu dopustila „sexuálního aktu na veřejnosti“.

Zákony arabských emirátů jsou nesmírně přísné

Pokuta nebo vězení hrozí také tomu, kdo je přistižen pod vlivem byť i malého množství alkoholu mimo místa, kde je ho povoleno podávat. Nepřichází také v úvahu, že by se tu nesezdané páry držely na veřejnosti za ruku.

V roce 2008 byl jiný britský pár odsouzen ke třem měsícům vězení a vyhoštění ze země za „nemanželský sex na veřejné pláži“. Odvolací soud ho ale nakonec trestu zprostil. Indický pár byl zase odsouzen k tříměsíčnímu vězení za posílání „žhavých“ textových zpráv.