Obyvatelé ostrova Chios ostřelují na Velikonoce kostely petardami

Chios – Velikonočních tradic existuje nepřeberné množství. Jednu z těch velmi neobvyklých udržují na řeckém ostrově Chios. Věřící ze dvou konkurenčních kostelů na sebe vystřelují během sváteční mše podomácku vyrobené rachejtle. Letos jich odpálili na 60 tisíc. Lidem bydlícím v blízkosti kostelů se však tato tradice nelíbí a požadují, aby úřady provozování nebezpečných oslav zabránily. Často se totiž stává, že petardy něco zapálí.

Netradiční velikonoční zvyk nese název Rouketopolemos. Na Bílou sobotu se zhruba v osm hodin večer vesnice rozdělí na dvě poloviny. Každá polovina zahájí útok na „znepřátelený“ kostel. Za vítězství je považováno to, že hlučná bitva přiměje ukončit faráře mši. Oficiálně ale souboj končí až ve chvíli, kdy se jednomu z táborů podaří zasáhnout zvon v kostele protivníka. Po bitvě se lidé usmíří a společně oslavují zmrtvýchvstání Ježíše Krista.

Místní obyvatelé nebezpečnou zábavu praktikují i přesto, že je v rozporu s řeckými zákony. Na jejich dodržování přitom tlačí skupinka lidí, kteří bydlí v blízkosti kostelů.

Chios leží v severovýchodním cípu Egejského moře. Od tureckého pobřeží je vzdálen sotva pět kilometrů. První zmínky o osídlení tohoto malého ostrova pocházejí již z roku 6000 před naším letopočtem, podle některých údajů se zde narodil slavný antický básník Homér. Za svou dlouhou historii prošel Chios obdobími slávy i úpadku a stal se pojítkem moderního světa s bohatou řeckou minulostí.