Druhá atentátnice z Moskvy byla manželkou šéfa dagestánských povstalců

Moskva – I druhá atentátnice z moskevského metra byla zřejmě také černou vdovou. Útočnice byla po testech DNA identifikována jako Mariam Šaripovová z Dagestánu, byla manželkou jednoho z velitelů dagestánských povstalců. Při atentátech v Moskvě zemřely skoro čtyři desítky lidí, dvě ženy se v ranní špičce odpálily na stanici Lubjanka a Park Kultury. První atentátnici se podařilo identifikovat už minulý týden jako Džennet Abdurachmanovovou, vdovu po veliteli dagestánských povstalců Umalatu Magomedovovi.

Minulý týden ve dvou stanicích moskevského metra, Lubjanka a Park kultury, dvě sebevražedné atentátnice zabily čtyři desítky lidí a další stovku zranily. Vyšetřovatelé od počátku podezírali ze spáchání atentátů severokavkazské povstalce.

Okolo totožnosti druhé atentátnice ale panovaly pochybnosti. Ruská média zveřejnila podobizny obou atentátnic. Podle toho rozpoznal svou dceru Mariam Šaripovovou učitel střední školy v Dagestánu Rasúl Magomedov. Šaripovové bylo 28 let, byla učitelkou a prý byla „manželkou pohlavára banditů Magomedaliho Vagapova působícího v Dagestánu“. Identitu mladé ženy potvrdily testy DNA.

Úřady již dříve tvrdily, že stopy atentátnic z moskevského metra vedou na Kavkaz. Navíc vyšetřovatelé tvrdí, že existuje i souvislost mezi atentáty v Moskvě a následujícími útoky sebevražedných atentátníků v dagestánském Kizljaru. Podle médií teroristky přijely do metropole autobusem z Kizljaru, který už v minulosti sloužil jako „přestupní stanice“ teroristům z Dagestánu a Čečenska při přípravě útoků v Moskvě.

K atentátům v moskevském metru se přihlásil vůdce severokavkazských povstalců Doku Umarov.