Němci se dožadují stažení amerických jaderných hlavic

Berlín - V Německu před čtvrtečním podpisem nové americko-ruské odzbrojovací smlouvy v Praze sílí hlasy volající po stažení posledních amerických jaderných hlavic z německého území. Na konci března k tomu vyzval vládu Spolkový sněm a o Velikonocích za to demonstrovaly tisíce Němců. Někteří němečtí politici věří, že tomu napomůže i dohoda, kterou se na Pražském hradě chystají stvrdit prezidenti Barack Obama a Dmitrij Medveděv.

Podle odhadů německých odpůrců atomových zbraní zůstává v zemi až 20 nukleárních hlavic. Ty jsou pozůstatkem studené války, kdy zde Američané od 50. let rozmístily celkem asi 150 jaderných střel. Německé vládní strany se v koaliční smlouvě zavázaly dosáhnout stažení zbývajících hlavic do roku 2013 v rámci celosvětového odzbrojovacího úsilí a na základě dohody s partnery z NATO.

Armádní expert vládních křesťanských demokratů (CDU) Andreas Schockenhoff se domnívá, že tato možnost se díky dohodě mezi Washingtonem a Moskvou přiblížila: „Pokud po USA a Rusku dospějeme také k odzbrojovací shodě ohledně nukleárních zbraní uložených na našem kontinentu, pak nebudeme v Evropě už taktické jaderné zbraně potřebovat,“ řekl agentuře DPA. „A může se to stát relativně rychle,“ míní místopředseda poslanecké frakce CDU/CSU ve Spolkovém sněmu.

Němci již nechtějí relikty studené války

Dolní komora německého parlamentu schválila na konci března velkou většinou výzvu kabinetu kancléřky Angely Merkelové k odstranění těchto „reliktů studené války“ z německého území. Že se to ještě v tomto legislativním období podaří, považuje za velmi pravděpodobné i nový pověřenec německé vlády pro vztahy Berlína a Washingtonu Hans-Ulrich Klose. Američané ale podle něj své jaderné zbraně z Evropy stáhnou pouze v tom případě, že Rusko smlouvu dodrží a skutečně omezí svůj taktický nukleární arzenál.

Podle Schockenhoffa bude rozhodující, „aby také noví partneři z NATO jako pobaltské státy, Polsko a Česká republika dostali spolehlivé záruky, že pro ně už Rusko nepředstavuje ohrožení“.

Americké hlavice jsou uloženy na vojenské základně Büchel v Porýní. V neděli zde proti jejich přítomnosti protestovalo okolo 150 místních obyvatel a protijaderných aktivistů. Výzvy ke stažení nukleárních zbraní z Německa zaznívaly také na dalších velikonočních demonstracích, které se tento den konaly v asi 70 městech po celé zemi. Do svého kázání na Velikonoční neděli tento apel zařadil i vrchní biskup evangelické církve v Sasku Jochen Bohl.

Medveděv dnes v Bratislavě 

K podpisu nové americko-ruské odzbrojovací smlouvy v Praze dojde osmého dubna. Dnes navštíví ruský prezident Medveděv Bratislavu, kde při příležitosti 65. výročí osvobození slovenské metropole Rudou armádou vyznamená několik veteránů. Hlavním cílem návštěvy je ale podpis několika smluv o dodávkách jaderného paliva pro elektrárnu Mochovce, kontrakt na nákladní vagóny pro ruskou železnici apod. Očekává se také Medveděvův projev na téma bezpečnosti, který bude určen představitelům všech zemí Evropy.

V Bratislavě bude ruský prezident do zítra, hlavně centrum města proto zažívá přísná bezpečnostní opatření. Omezena je doprava, lidé se proto musí obrnit velkou dávkou trpělivosti až do středečního večera, kdy Medveděv odlétá do Prahy.

Jaderné zbraně
Zdroj: ČT24