V Indonésii je zemětřesení o síle 7,8 stupně zatím bez obětí

Jakarta - Indonéský ostrov Sumatra postihlo dnes silné zemětřesení, které si vyžádalo na dvě desítky zraněných. Podle amerického geologického úřadu mělo sílu 7,8 stupně Richterovy stupnice. Bylo vydáno varování před přílivovými vlnami tsunami, které bylo ovšem po dvou hodinách odvoláno. Ohnisko zemětřesení bylo lokalizováno v hloubce 46 kilometrů, asi 200 kilometrů severozápadně od města Sibolga na západním pobřeží ostrova.

Zemětřesení způsobilo pády elektrického vedení, zničeno bylo také několik rybářských člunů, větší škody ale hlášeny zatím nejsou odnikud. V nemocnicích byla ošetřena zranění od rozbitého skla, střešních tašek i popadaných sloupů.

V severní provincii Aceh byly zaznamenány tři následné otřesy. V hlavním městě provincie Banda Aceh vypukla panika. V Banda Aceh a v Medanu byly přerušeny dodávky elektrického proudu. Obyvatelé pocítili silné otřesy a mnozí ze strachu před vlnami tsunami opustili svoje domovy. „Trvalo to téměř minutu. Lidé panikařili a vybíhali ven. Ti, kdo bydlí u moře, se snažili uprchnout do výše položených míst,“ řekl zpravodaj agentury AFP.

Podle Centra pro varování před tsunami v Tichém oceánu nehrozí zřejmě rozsáhlé ničivé vlny tsunami, ale je možnost místních přílivových vln, které by mohly postihnout pobřeží ne více než 100 kilometrů od epicentra zemětřesení. Varováním před vlnami tsunami vydalo i Thajsko, posléze je ale rovněž odvolalo.

Indonéské souostroví leží v takzvaném tichomořském ohňovém prstenci, kde se stýkají kontinentální desky a způsobují častá zemětřesení i sopečné erupce. Poslední ničivé zemětřesení zasáhlo tuto zemi s 235 miliony obyvatel loni v září, kdy zahynulo přes 1 100 lidí na Sumatře. S jeho následky se úřady stále ještě zcela nevypořádaly.