Soudce Frankova režimu půjde sám před soud

Madrid - Nejznámější španělský soudce Baltasar Garzon, který soudil zločiny Frankova režimu, půjde před soud. Podle obžaloby překročil své pravomoci, když soudil i ty představitele režimu, na které se vztahovala amnestie ze sedmdesátých let. Garzon tak chtěl zjistit, kam zmizelo sto tisíc lidí během občanské války v letech 1936 až 1939.

Španělský soudce Baltasar Garzon se proslavil neúprosným bojem proti autoritářským režimům a diktátorům. Teď stojí sám před soudem, tentokrát jako obviněný. Vaz mu zlomilo, když se pustil do zločinů španělské občanské války. Zažalovalo ho sdružení Čisté ruce, které je prodlouženou rukou krajně pravicové strany Falanga, která kráčí ve šlépějích generála Franka. Nejvyšší soud rozhodl, že žalobou se může zabývat soud nižší instance. 

Podle obžaloby zneužil soudce Garzon své postavení tím, že začal vyšetřovat zločiny spáchané za Frankovy diktatury. Na ty se ale vztahuje amnestie schválená parlamentem. Navíc pachatelé už nejsou naživu a nemohou se bránit. K tomu se ještě přidaly daňové úniky a vyšetřování kvůli braní úplatků.  

Soudce Baltasar Garzon půjde před soud (zdroj: ČT24)

Proti obvinění Garzona se ovšem zvedla vlna solidarity po celém světě. Španělsko čelí kritice, že chce soudce odstranit, aby nemuselo otevřít temné kapitoly vlastní minulosti a připustit existenci zločinů proti lidskosti. Podle jeho příznivců se soudce Garzon provinil hlavně tím, že je příliš aktivní a neústupný. 

Baltasar Garzon si udělal i spoustu nepřátel. Vydal zatykač na chilského generála Pinocheta a předložil žalobu na vůdce teroristů Usámu bin Ládina. Stál za rozpuštěním baskické strany Batasuna, která byla politickou odnoží teroristické organizace ETA. Neváhal obvinit ani italského premiéra Berlusconiho z toho, že kryl daňový únik přes sto miliónů eur ve španělské televizi.