Ochrana evropských Romů je jednou z Obamových priorit

Washington – Ochrana práv evropských Romů proti diskriminaci je prioritou administrativy prezidenta Baracka Obamy. „Jako všichni občané musí mít Romové právo na život bez diskriminace a rovný přístup ke vzdělání, zdravotní péči a práci,“ uvedla americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová v písemném prohlášení k dnešnímu Mezinárodnímu dni Romů. Ten se slaví od roku 1990 a Evropská unie dnes a v pátek pořádá ve španělské Córdobě už druhý summit o této menšině.

Práva Romů jsou „už dlouho jedním z mých osobních závazků, ale také prioritou pro Spojené státy pod Obamovou administrativou“, uvedla ministryně. USA podle ní pracují se svými partnery na tom, aby se respekt k právům Romů stal v Evropě pravidlem.

Podle nedávné zprávy agentury EU pro základní lidská práva se loni stalo terčem nejrůznějších útoků, hrozeb a obtěžování 25 procent Romů a nejvíce diskriminovanou menšinou ve státech EU byli čeští Romové. Česká republika byla v posledních týdnech a měsících dějištěm několika ostrých útoků na Romy.

Místopředsedkyně Evropské komise Viviane Redingová konstatovala zhoršení situace evropských Romů v posledních letech. Odhaduje se, že v Evropě je Romů až 12 milionů. V České republice je jich podle odhadů asi čtvrt milionu.